Watersnoodpad Schouwen-Duiveland

Dit wandelpad neemt u mee in de geschiedenis van de Watersnood van 1953 en voert u onder meer langs de vele belangrijke plaatsen met herinneringen aan de Ramp. De route van 154 km. lang is onderverdeeld in 10 etappes en is een initiatief van de KNBLO-Wandelsportorganisatie.  Het boekje met uitgebreide routebeschrijving is te verkrijgen via de KNBLO-NL alsook bij de boekhandel. 

 

De Watersnood van 1953 voltrekt zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een noordwesterstorm stuwen het water in de trechtervormige Noordzee op tot recordhoogte. In Nederland overstroomt een groot deel van Zeeland,  West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Hierbij verdrinken 1836 mensen en tienduizenden dieren; ruim 100.000 mensen verliezen hun huis en bezittingen. De Ramp van 1953 veroorzaakt, behalve het enorme verlies aan mensenlevens, grote schade aan de veestapel, gebouwen en infrastructuur. De totale schade bedraagt ca. 1,5 miljard gulden (700 miljoen euro).

Samenvatting
Locatie
Zierikzee
Afstand
154 km
Attentie
Deze route is opgedeeld in 10 etappes.
Knooppunten
Deze wandeling wijkt af van het knooppuntennetwerk. Volg daarom de ingetekende route op de kaart.
Overig
Open tijdens broedseizoen, Gedeeltelijk onverhard, Honden (gedeeltelijk) verboden

Zierikzee

Naast de Zuidhavenpoort staat het monument: “Beproefd maar niet gebroken”. Een figuratief beeld van een sterke vrouw, als symbool voor het Zeeuwse volk dat toch de moed weer opbrengt om door te gaan. Het kind achter de vrouw staat voor het geloof, “iets kleins dat tegen iets groots aankruipt”

Beproefd maar niet gebroken