Vestingstad, rijk aan cultuur en water

Voor deze wandelroute (zwarte lijn op kaart) volgt u onderweg de groene bordjes met de gele richtingspijlen met het icoontje van de Vesting.

Na de bedijking van de Vijftienhonderdgemetenpolder is in de 13de eeuw de plaats Tholen ontstaan aan de zeedijk langs de Eendracht. Het ontstaan en de naam houden verband met de heffing van de tol door de hertogen van Brabant. Tholen krijgt in 1366 stadsrechten, rond dat jaar is het stadje op initiatief van Jan van Blois, Heer van Tholen, versterkt met muren, poorten en vesten. Tijdens de Tachtigjarige oorlog is dit vervangen door een geheel nieuw stervormig verdedigingsstelsel met wallen, bolwerken en vesten. 

Deze wandelroute voert u over een overgebleven gedeelte van deze wallen, langs monumenten en andere bezienswaardigheden.

Samenvatting
Locatie
Tholen
Afstand
3 km
Knooppunten
68-87-55-56-60-68
Overig
Open tijdens broedseizoen, Geheel verhard, Honden toegestaan

Zoutkeet

De zoutwinning uit veen is eeuwenlang naast de landbouw de belangrijkste inkomstenbron geweest op Tholen. Uitgegraven veen (moernering) wordt te drogen gelegd (turf) en daarna verbrand. Het zoute as wordt opgelost in water en in grote metalen pannen gekookt tot het gekristalliseerde zout overblijft. Zo staan er in 1340 op de zeedijk en aan weerszijden van de haven 37 kleine zoutketen te roken. 

Het zo herkenbare gebouw aan de ‘Contrescarpe’ is nu onderdeel van Scheepswerf Van Duivendijk, oorspronkelijk gebouwd als Zoutkeet in 1765 en tot 1901 gebruikt voor de zoutproductie.

Zoutkeet Tholen