Hildegonda

De wandelroute van Waterlandkerkje is vernoemd naar Hildegonda, de zeemeermin uit de eeuwenoude legende die aan het dorp verbonden is. 

De route is 7,5 km over voornamelijk verharde wegen. Langs de route staan bankjes en een picknicktafel. Een folder van het ommetje is te verkrijgen bij de toeristische informatiepunten en in de zomermaanden ook in de kerk.

Samenvatting
Locatie
Waterlandkerkje
Afstand
7,5 km
Knooppunten
Deze wandeling wijkt af van het knooppuntennetwerk. Volg daarom de ingetekende route op de kaart.
Overig
Gedeeltelijk onverhard, Honden toegestaan

’t Kerkje

Waterlandkerkje heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) lag Sint-Nicolaas-ter-Varent (nu Waterland-Oudeman) in het frontgebied. Na de Vrede van Münster (1648) werd het grensgebied ten noorden Staats en ten zuiden Spaans zodat er geregeld incidenten voorkwamen. 

In 1668 gingen de inwoners na de moord op hun predikant Johannes Stuerbout op de vlucht. Verderop stichtten zij in 1669 een nieuwe nederzetting rond een kerk. Het gehucht werd ’t Kerkje genoemd, zoals de dorpsbewoners nu nog steeds doen. In 1796 kreeg het dorp de naam Waterland, rond 1820 werd dit veranderd in de huidige naam Waterlandkerkje.

kerkje