De slag om Dishoek

Antwerpen was bevrijd op 4 september 1944. Vanaf zee is de enige vaarweg naar deze wereldhaven de Westerschelde, met aan de monding het eiland Walcheren, de sleutel tot Antwerpen. 

Op 1 november 1944 brandde de slag om Walcheren los met  de invasie bij Westkapelle. Twee afdelingen van het Royal Marine Commando (elk 450 man) vochten zich een weg door de duinen van Westkapelle naar Vlissingen. Op 2 november leidde het 47 Royal Marine Commando de aanval vanaf Zoutelande. 

Door het slagveld, waar op 3 november 1944 de Slag om de Schelde is beslist, is deze wandelroute uitgezet die langs vijf punten voert. 

Samenvatting
Locatie
Dishoek
Afstand
3 km
Knooppunten
Deze wandeling wijkt af van het knooppuntennetwerk. Volg daarom de bordjes met de rode pijl.
Overig
Gedeeltelijk onverhard, Honden toegestaan

Monument

De commando’s stootten in de duinen van Valkenisse en Dishoek op vastberaden tegenstand met als gevolg dat vele mariniers hier  sneuvelden. Voor hen is dit monument opgericht. Aan het einde van de ochtend van 3 november was de Duitse weerstand in Dishoek  verslagen en daarmee was een einde gekomen aan hun beheersing van de Westerschelde. Daardoor was de bevoorradingsproblematiek van de geallieerden opgelost en konden ze de definitieve overwinning op Nazi-Duitsland voorbereiden. 

grafsteen